You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Atitudini, Carti, liste, Psihologie, recomandari > Anul meu printre cărţi

Anul meu printre cărţi

În ianuarie 2012 îmi promiteam (împinsă de la spate de sis) să citesc o carte pe săptămână. Treabă pe care – surprinzător – am dus-o la bun sfârşit.

Ca urmare, în ianuarie 2013 mi-am zis că proiectul merită repetat. Which I did.

Twice.

Mi-am petrecut anul 2013 printre cărţi. Printre 107 cărţi, dacă mă uit pe counterul de pe goodreads, prietenul meu bun în ce priveşte cititul.

(Ok, de fapt sunt mai multe. Am avut câteva pe care le-am început şi nu le-am terminat. Dar să zicem 107, de dragul conversaţiei).

Dintre acestea, 16 au fost cărţi “de copii”. Lucru pe care l-am auzit cu reproş de cel puţin două ori. Despre cărţile de copii – o postare separată, cândva, că sunt prea multe de spus. Pe repede înainte zic numai atât: lista mea cuprinde Poveste fără sfârşit, un volum din Narnia şi Pânza lui Charlotte – pe care, dacă nu le-aţi citit, ar fi bine să le faceţi loc în viaţa voastră în 2014. Că sunt minunate!

Dintre acestea, 28 au fost cărţi de psihologie, parenting sau dezvoltare personală. Dintre cărţile de psihologie, Happiness de Mathieu Ricard e preferata mea. Nu pentru informaţiile pe care le conţine, cât pentru starea de seninătate şi pace pe care am avut-o pe parcursul întregii cărţi, de la prima la ultima pagină. Urmează Richard Davidson (Creierul şi inteligenţa emoţională), şi evident, Kahneman, Thinking, fast and slow (care, între noi fie vorba, costă obscen de mult) – pe care am iubit-o, deşi mi-a luat aproape 3 luni s-o citesc.

Tot la favorite, Dan Ariely, Iraţional în mod previzibil, John Medina, Brain rules for baby şi Richard Wiseman, 59 seconds, toţi trei deştepţi, amuzanţi, savuroşi!

Dintre acestea, 4 au fost psihologie deghizată în beletristică. Sau viceversa. Erica Jong – Teama de zbor (psihosexologie feminină), Graeme Simsion – Proiectul Rosie (sindromul Aspergers), Daniel Keyes – Flori pentru Algernon (neuroştiinţe aplicate) şi James Frey – O mie de fărâme (terapia adicţiilor). Mi-au plăcut la nebunie toate patru. Recomand cu drag.

Şi ca să trag linie, dacă vreţi o listă scurtă şi bună, citiţi Viaţa secretă a albinelor, Un gest de iubire, Poveste pentru timpul prezent, Soţia din Paris, Când Dumnezeu era iepure şi Copila de zăpadă.

Şi dacă vreţi o distopie frumoasă, citiţi Nuanţe de cenuşiu.

Şi dacă vreţi să muriţi de tristeţe, citiţi Scrisorar sau Sub aceeaşi stea. Sau Jacob se hotărăşte să iubească.

Şi dacă vreţi ceva siropos, citiţi Apă pentru elefanţi.

Dacă vă plac cărţile creepy, citiţi Accabadora, sau Budha din podul casei.

Şi dacă vreţi ceva amuzant, citiţi Evanghelia după Biff sau Pongwiffy.

Şi dacă vreţi o biografie bună, citiţi Open.

Pe cine păcălesc? Nu există o linie de tras.

Am o mulţime de cărţi proaste printre cele 107. Sau cărţi cu care n-am fost pur şi simplu pe aceeaşi lungime de undă.

Dar am şi mai multe cărţi minunate, pe care le-am iubit şi în paginile cărora am trăit anul acesta.

Şi deşi pare greu de crezut, am rămas cu ceva din fiecare.

La care se adaugă, bonus, bucuria de a le da mai departe, pentru a intra în vieţile altor oameni.

Ceea ce, ca de obicei, vă doresc şi vouă.

Voi ce-aţi citit frumos în 2013?  

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Anul meu printre cărţi”

 1. oddo says:

  “Copila de zapada” e o carte pe care eu am perceput-o ca fiind trista si apasatoare – aproape ca nu voiam s-o mai citesc cand ajunsesem spre final, m-am fortat s-o termin. Si dupa ce am terminat-o am dat-o.
  Stiu ca are review-uri bune pe internet, le-am citit – de aceea m-am si bucurat cand am primit-o cadou.
  Dar … nu as recomanda-o niciodata cuiva care si-a dorit mult sa aiba copii si nu are. M-am identificat prea mult cu Mabel si de aceea am suferit odata cu ea pe tot parcursul cartii.
  Altfel textul se parcurge usor si e captivant.

Leave a Reply

CommentLuv badge