You are here: Home > 1 carte pe saptamana, evenimente, Psihologie, recomandari > Curios?

Curios?

La invitaţia Fundaţiei EuroEd am povestit vineri, în cadrul unui seminar despre planuri de carieră şi despre ce înseamnă să continui să înveţi, să continui să te formezi, devenind tot mai bun în ceea ce faci sau luând-o de la zero în alt domeniu.

Nicu le-a povestit celor prezenţi despre rutină şi evadarea din rutină şi în momentul acela mi-am amintit de “Curios?“.

2013, cartea 47.

Todd Kashdan este specialist în psihologie clinică şi profesor la Universitatea George Mason. E coleg cu Jim Maddux, un prieten al Centrului de Carieră de la Cuza.  Studiază Psihologia Pozitivă (ca să înţelegeţi de ce era pe lista mea de citit) şi tehnicile de dezvoltare a sensului în viaţă.

Curios? e o carte… amestecată (am deschis între timp goodreads, să-mi amintesc câte stele i-am dat…). E o carte din care mi-am luat multe idei interesante pentru a depăşi rutina în aproape toate domeniile vieţii; o carte care se citeşte mai uşor decât alte cărţi de specialitate, dar care nu te ţine neapărat cu sufletul la gură.  (După Yalom, Sacks, Gilbert şi Seligman am rămas de la cărţile de psihologie cu aşteptarea să mă ţină cu sufletul la gură, să mă încânte şi eventual să mă amuze. I know. ).

Pe scurt, Todd Kashdan susţine (şi argumentează, vreme de aprox 400 de pagini) că ingredientul care ajută la găsirea unui sens în viaţă nu este altul decât curiozitatea; decât a căuta motive de mirare, de bucurie în fiecare mică întâmplare a vieţii; de a ne menţine mintea deschisă pentru a afla mereu lucruri noi despre oamenii semnificativi din viaţa noastră.

Desigur, curiozitatea în exces devine nocivă – un capitol întreg fiind dedicat descrierii efectelor negative pe care acest exces le provoacă.

Şi nu în ultimul rând, avem la final o colecţie de anexe – instrumente bazate pe curiozitate pentru a ne construi o viaţă cu sens.

Una peste alta, o carte de referinţă pentru un studiu serios al Psihologiei Pozitive. În ciuda faptului că nu te ţine cu sufletul la gură 🙂 .

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge