You are here: Home > alegeri, Atitudini, calatorii, despre VIATA, din cartea mea cu povesti colorate, evenimente, oameni, recomandari > Starea de flux

Starea de flux

Consistent cu pasiunea mea pentru Psihologia Pozitivă, întreb frecvent oamenii cu ce idei asociază fericirea. (Pe unii i-am întrebat chiar ieri, în cadrul Atelierului de Psihologie Pozitivă).

Corect ar fi, mă gândesc, să răspund la întrebare și eu.

Și o să mă opresc, previzibil, la starea de flux. La activitățile acelea provocatoare, incitante și pline de miez care te acaparează cu totul; care te “fură”, te prind și nu-ți mai dau drumul, pe care le faci, le trăiești cu pulsul accelerat, în ritm accelerat, chiar dacă tu ai senzația că se derulează cu încetinitorul.

La zilele acelea în care îți pui cafeaua la încălzit (că, evident, n-ai vreme să faci alta) și când cuptorul cu microunde face “biiip” ți-a intrat cineva pe ușă și stai cu el, pe urmă te duci în locul următor, să duci ce este nevoie, să te implici, să participi, pe urmă te duci să mănânci (că știi, teoretic, că ar fi bine să faci și așa ceva) și apoi, pe la 2-3 după-amiaza îți amintești: “aaah, cafeaua!”.

La zilele când răspunzi la o mie de întrebări, în care îți încordezi memoria ca un arc, să nu uiți nimic, să ai grijă de fiecare rugăminte și fiecare detaliu, și când evenimentul intră pe un făgaș, apuci în sfârșit să te așezi pe fotoliu și simți deodată relaxându-se mușchi și oftaturi de ușurare ieșind la suprafață.

La momentele surprinzătoare când oamenii care ți-au făcut ție un serrviciu dăruind din timpul lor prețios se uită cu recunoștință la tine și-ți spun mulțumesc de invitație, mai chemați-mă, că vreau să mai vin, ce fain a fost, m-am simțit excelent! La momentul când descoperi ascuns sub un comentariu aparent întâmplător și făcut la mișto unul dintre cele mai frumoase complimente pe care le-ai primit recent și care poate sta frumos în balanță cu orice lung discurs protocolar și mustind de politețe.

La clipa în care îți dai seama că oameni care și-au început drumul alături de tine au crescut armonios și frumos și au ajuns departe sau sunt pe cale să ajungă departe și viața lor se așează și înțelegi că puțin (puțin) din faptul acesta ți se datorează și ție (well, unii au grijă să-ți trimită o vedere din China, ca să-ți amintească lucrul acesta).

Despre starea de flux se spune adesea că nu se epuizează în timp și că modifică percepția asupra timpului, creându-ți senzația că timpul stă pe loc. Nu se spune însă îndeajuns câtă bucurie îți provoacă și cum îți umple viața de sens și nici cât de mult timp se merită să petreci în căutarea activităților care te pot conduce către ea. Și fix despre lucrurile acestea e povestea de față.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to “Starea de flux”

  1. […] citi și răspunsul doamnei Irina aici: http://www.irinasubredu.com/2012/11/starea-de-flux/, răspuns care mie mi-a plăcut foarte mult, […]

Leave a Reply

CommentLuv badge