You are here: Home > descoperiri, recomandari, Resurse > Coursera.org

Coursera.org

Nu ştiu despre voi, însă eu am fost un elev tare geeky, aşa. Nu purtam ochelari în şcoală, însă mergeam frecvent la olimpiade şi concursuri (până şi la patrula de circulaţie am fost, da’ să nu mai spuneţi la nimeni).

Nu mi-a plăcut tare mult şcoala, în schimb. Mi-au plăcut anumiţi oameni în anumite momente (despre profesori vorbesc) şi oamenii aceştia şi-au pus, bineînţeles amprenta asupra a cine sunt eu acum.

Nu mi-a plăcut şcoala în primul rând fiindcă multe dintre lucurile pe care le învăţam – care ne erau predate – nu aveau sens. Nu se legau organic între ele şi nu aveau legătură – sau nu le vedeam eu legătura – cu lumea reală.

Ei bine, astăzi vreau să vă povestesc despre un altfel de şcoală. Una pe care am descoperit-o de vreo jumătate de an şi căreia, în prezent, nu e zi să nu-i trec măcar odată “pragul”.

 

Este vorba despre Coursera.org.

Un portal care adună la un loc, as we speak, 98 de cursuri de la unele dintre cele mai prestigioase universităţi din lume (Stanford, Johns Hopkins, Pennsylvania, University of London – pentru a menţiona doar câteva). Este vorba despre cursuri online, gratuite. La care ai acces doar creându-ţi un cont.

Dar entuziasmul meu nu se opreşte aici. De fapt aici abia începe.

Entuziasmul meu ia proporţii pe măsură ce cursurile la care m-am înscris (Model Thinking fiind, deocamdată, preferatul meu) încep şi se derulează. Pe scurt, lucrurile stau cam aşa: după ce te înscrii la un curs, primeşti notificări prin e-mail când se apropie data de început a cursului. Uneori eşti invitat să completezi un chestionar de început.

Cursul în sine înseamnă o colecţie de video lectures cu o durată care variază între 10 şi 20 de minute (profesorul care ţine cursul la Universitatea respectivă este filmat), o serie de quizz-uri (un quizz urmează de obicei unei secţiuni de cursuri filmate), o listă de recomandări bibliografice – disponibile tot pe platformă şi temele (de mijloc şi final de curs). Există şi un forum de discuţii cu un milion de topicuri (la un curs se înscriu simultan câteva zeci de mii de cursanţi din toată lumea), iar dacă primeşti un punctaj de minim 70% (la unele cursuri limita e şi mai ridicată), participarea îţi este recunoscută printr-un certificat.

Dar motivul pentru care iubesc eu platforma asta este legat de… cum să vă spun… felul în care se predă. Iar pe acesta, cum să vi-l descriu? Logic? Uşor de înţeles? Relevant? Fără fasoane? La obiect? Conectat mereu mereu mereu cu viaţa reală, cu situaţiile în care poţi aplica ceea ce ţi se predă. Documentat – aşa de documentat, încât de multe ori pun pe pauză, notez, caut, citesc, reiau. Îmi vine să zic “de alt nivel”, cu tot riscul de a părea snoabă.

Este o educaţie de alt nivel. Gratuită. La un click distanţă. Întrebarea este: aveţi ce vă trebuie (curiozitatea, dorinţa, determinarea) pentru a profita de ea?

Vă las în încheiere cu un TED în care Daphne Koller (unul dintre cei doi fondatori Coursera) povesteşte cum i-a venit ideea şi planuri de viitor are. Enjoy!

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “Coursera.org”

 1. RR says:

  Ma bucur ca promovezi coursera, singurele alte surse de la care am auzit de ei pana acum, au fost straine. Nu stiam de clipul de pe TED, dar in functie de ce gasesc, ma voi inscrie si eu la anul.

 2. irina says:

  Radu, să ştii că promovez Coursera cu toată inima. Sunt cursuri mereu, durează undeva între 6 şi 12 săptămâni şi te poţi înscrie oricând.

  Mie mi-a fost simpatică Daphne şi cumva a “umanizat” pentru mine imaginea Coursera.

  Gânduri bune!

 3. Laurbv says:

  Ma bucur ca mai sunt si altii care promoveaza coursera! Am descoperit siteul acum o luna si ceva si am inceput sa-i fac reclama pe vreo 4 forumuri, aproape 100 de grupuri de facebook si face to face la prieteni si colegi de facultate! Sper sa devina popular in Romania.

  Cand am inceput cursurile aveam o problema. Nu prea intelegeam limba engleza asa ca am inceput sa raspandesc siteul pe internet in speranta ca cineva se va gandi sa traduca unele cursuri! Am sfarsit prin a invata singur, in unele zile memorand aproape 30 de cuvinte noi, limba engleza!

  Chiar daca mi-am imbunatatit performantele in limba engleza, continui sa raspandesc siteul deoarece unii au fost mai mult decat incantati ca au gasit siteul. Am avut surpriza sa dau peste niste oameni care folosesc siteul fiindca au dat de el pe grupurile pe care l-am postat!

 4. LaurBv says:

  Au ajuns la peste 200 de cursuri si se apropie de 3 milioane de vizitatori.
  Au aparut si comunitati online romanesti in jurul acelei platforme de e-learning:
  http://www.facebook.com/groups/493766067352924
  Ultimul blog post de la LaurBv ..Educatie universitara gratuita

Leave a Reply

CommentLuv badge