You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Psihologie, recomandari > Between Parent and Child

Between Parent and Child

“Feelings must be dealt with before behavior can be improved”

Dar mai bine o recenzie frumoasă să scriem (sau, în fine, o recenzie a unei cărți frumoase): Between Parent and Child a lui Haim Ginott – ediția revizuită și adăugită.

Din capul locului să zicem: povestesc despre cartea asta fin’că pe asta am citit-o (și pe asta o am de împrumutat); între timp au reeditat traducerea în limba română – și prin “au” vreau să zic Humanitasul, ceea ce mă face să sper la o traducere bună (deși descrierea cărții de pe Elefant e oricum numai “bună” nu).

Povestea cu Between Parent and Child a pornit de pe blogul lui Adrian (am mai zis, una dintre sursele mele principale de inspirație privind cărțile bune). Pe blogul lui, Adrian o numește “cea mai bună carte scrisă vreodată de un psiholog pentru copii”. Acuma, voi să fiți în locul meu, nu ați fi curioși?

Mai zice că “dacă ești părinte și un demon aflat în război cu lectura îți interzice să citești, dar acceptă, mărinimos, să parcurgi o singură carte, aceasta este!.

Acum, la finalul ei zic și eu, într-un mod previzibil, “aceasta este”.

Deși cărți de parenting foarte bune am mai citit (seria Francoise Dolto și The optimistic child fiind doar câteva exemple), mi-a plăcut în mod deosebit cartea lui Haim Ginott (vestea proastă este că alte cărți nu va mai scrie fiindcă a plecat dintre noi spre zări mai bune acum aproape 40 de ani). Ceea ce îmi amintește: această minunată carte despre comunicarea dintre părinți și copii a fost scrisă cu aproape 50 de ani în urmă (ce am eu pe masă este reeditarea din 2003) și dacă mă luați repede, nu pot arăta cu degetul spre ceva ce NU este valabil și astăzi!

Mai precis, ceea ce impresionează, atrage și educă – în cartea lui Ginott sunt câteva principii de bază privind comunicarea dintre părinte și copil – privind relaționarea dintre părinte și copil – principii clare, explicite și susținute de nenumărate exemple concrete privind aplicarea lor în practică – toate expuse pe un ton cald, răbdător și plin de compasiune pentru părintele căruia, crede Ginott, nu dorința de a a avea o relație bună cu copilul îi lipsește, ci informația și abilitatea. “Nici un părinte nu se trezește dimineața plănuind să-i facă viața mizerabilă copilului său. Dimportivă, când se trezesc dimineața, părinții își promit: asta va fi o zi calmă, fără țipat, fără certat”. Cu toate acestea, de-a lungul zilei se întâmplă o mulțime de mici “dezastre” și “crize”, încât țipatul și certatul intervin aproape zi de zi.

Ca să nu se întâmple asta, câteva exemple de astfel de principii privind comunicarea cu copiii – mai jos:

 • răspunde la sentimentele copilului, nu la comportamentele lui: ca să îmbunătățim comportamentele, trebuie să ne ocupăm mai întâi de sentimente;
 • doar comportamentul poate fi privit ca inacceptabil, niciodată copilul;
 • depersonalizează interacțiunea negativă, descriind numai problema (“văd o cameră dezordonată”);
 • enunță reguli clare atunci când vorbești (“putem lovi obiectele, nu și oamenii”);
 • dependența creează ostilitate: lasă copilul să facă pentru el ceea ce poate;
 • este important pentru copii să învețe să aleagă, dar în limitele siguranței;
 • abține-te să folosești cuvinte pe care nu ți-ar plăcea să le repete copilul tău.

Fiecare dintre ideile de mai sus (și altele) sunt susținute și dezbătute pe larg în paginile cărții, făcându-te să vrei să pui semne aproape la fiecare pagină; să te întorci și să le recitești și mai ales, făcându-te curios dacă și cum funcționează odată ce le aplici. (Funcționează, odată ce le aplici!).

Așa că, pe scurt, cei care aveți copii (sau vă pasionează dintr-un motiv sau altul psihologia copilului) – citiți Between parent and child. Ca de obicei, o împrumut (după ce se întoarce de la celălat Adrian, căruia i-am promis-o acum ceva vreme).

P.S. Mi-a plăcut în mod deosebit capitolul final despre cum se descurcă psihoterapeuții de copii – cu proprii lor copii.

Cartea douăzeci și trei.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

One Response to “Between Parent and Child”

 1. Daniela says:

  Buna ziua,

  Am descoperit blogul dvs din intamplare printr-o cautare pe google a cartii the Optimistic Child de care am mare nevoie pt a finaliza o lucrare in vederea admiterii la un master de psihologie. Va scriu pt a va intreba daca ati fi de acord sa-mi imprumutati cartea (contra cost) sau daca doriti sa o vindeti. In mod normal nu fac asa ceva, ci imi comand direct de pe amazon doar ca in acest caz primirea coletului ar dura prea mult timp iar eu am nevoie cat mai repede, luni, cel tarziu marti dimineata.
  Daca puteti sa ma ajutati, va rog contactati-ma pe mail.

Leave a Reply

CommentLuv badge