You are here: Home > Atitudini, Cauze, de prin oras..., oameni, recomandari > Despre cât de multă publicitate să facem faptelor bune

Despre cât de multă publicitate să facem faptelor bune

Am avut zilele trecute o discuție despre cât de publice ar trebui să fie gesturile noastre de susținere a cauzelor în care credem.  Cu alte cuvinte dacă faci un bine și spui la toată lumea după aceea, nu mai bine nu-l faci? Nu e nevoie de modestie, dacă tot te-ai decis să faci o schimbare în bine în lumea în care trăiești?

Până cu ceva vreme în urmă, eram convinsă că da. Eram convinsă că orice faptă bună TREBUIE însoțită de modestie, că nu doar că nu folosește la nimic să dai sfoară în țară, dar asta anulează cumva tot binele făcut mai devreme.

Acum nu mai cred asta. Acum cred că orice lucru bun care se întâmplă merită promovat. Orice lucru bun pe care îl face altcineva, precum și orice lucru bun pe care îl faci tu. Sigur, bătăile cu pumnul în piept și lăudăroșenia fără măsură nu-mi plac în continuare. Dar poveștile frumoase și cu bun simț despre faptele bune merită spuse.

Pentru că sunt informații pozitive, care contribuie la starea de bine a celor care află despre ele. Dar mai ales și în primul rând pentru că “o reprezentare corectă a nivelului de altruism dintr-un grup, sau dintr-o societate, nu este posibilă dacă actele de altruism sunt ascunse” (cum frumos spune Adrian).

Totusi, cum am putea, impreuna, sa schimbam fundamentele culturii in care traim si sa o facem mai generoasa? O astfel de schimbare nu o gasesc posibila prin intermediul unor fapte bune nestiute de nimeni, secrete, private, realizate departe de ochii tuturor si, eventual, noaptea. Daca oamenii fac lucruri bune pentru altii si nimeni nu stie asta suntem inclinati sa ne reprezentam gresit societatea in care traim. Ea pare mult mai egoista decat este de fapt.

Daca stii despre cei din jurul tau ca sunt mai altruisti esti si tu inclinat sa te angajezi intr-un comportament prosocial, cum orice manual, bine scris, de psihologie sociala ne invata. Si reciproca este valabila: daca observi (sau, foarte important, doar iti imaginezi) ca cei din jurul tau sunt mai egoisti si tu esti inclinat sa te comporti intr-un fel asemanator (intr-un limbaj mai popular, „doar n-oi fi eu mai prost!”).E nevoie de multa forta interioara pentru a actiona impotriva normelor grupului si putini oameni sunt capabili de asa ceva.

Si atunci, daca suntem interesati de schimbarea sociala pozitiva, de ce sa nu o facilitam? De ce sa nu deconspiram actele de altruism ale altora, impotriva opozitiei idealiste a acestora? De ce sa nu raspandim veste cea buna a faptei bune? (restul articolului, aici).

Această poveste este introducerea la povestea despre Swimathon și despre Fondul de Burse. Despre lucrurile frumoase și faptele bune care se petrec în apropierea noastră și, dacă știm unde să ne uităm, sub ochii noștri.

Pentru că lucrurile se mișcă. Dacă faci valuri.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge