You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Psihologie, recomandari > În căutarea fericirii, episodul următor

În căutarea fericirii, episodul următor

Nu că mi-aş fi propus în mod special ca anul ăsta să fie unul în căutarea fericirii, dar lucrurile au felul lor de a se aşeza. Iar când începi să dai atenţie unui subiect, alte şi alte aspecte ale sale ies la lumină.

Am început în ianuarie, cu “Fericirea autentică” a lui Seligman; am continuat în februarie cu proiecţia filmului Happy şi apoi cu “Cartea fericirii” a Ninei Berberova.

Iar când am aflat despre campania vALLuntar a editurii All, prima carte pe care mi-au picat ochii a fost tot despre fericire. “Cele cinci secrete ale vieţii fericite“, mai precis.

(Două vorbe despre Loredana de la All: o drăgălaşă. Foarte promptă în comunicare; trimis cartea imediat, răspuns la comentarii imediat; bulină albă, ce mai!)

Despre carte acum: mi-a fost tovarăş de drum până la Bucureşti şi-napoi. Şi am găsit în ea cam tot ce mă aşteptam să găsesc. Ok, nu-mi place în mod deosebit cum scrie John Izzo. Chiar cele cinci “secretele”, Seligman le-ar fi formulat altfel. Dar omul a făcut parte dintr-o echipă care a stat de vorbă cu peste 200 de persoane peste 60 de ani, pe care cei din jur le văd ca înţelepte. Numai atât şi e suficient ca să ascult ce are de spus.

Iar faptul că “secretele” descoperite coincid cu rezultatele cercetărilor despre fericire, nu face decât să crească şi mai mult creditul acordat.

Ce nu mi-a plăcut la carte: senzaţia că “numele” celor cinci idei de bază – şi ceea ce ele exprimă de fapt – diferă; felul în care exemplele nu se potrivesc mereu cu ideea exprimată; faptul că nu au fost intervievaţi şi oameni de pe alte continente (decât cel american).

Ce mi-a plăcut la carte sunt frânturile de poveşti, bucăţile de viaţă, cuvintele oamenilor care se îndreaptă spre capătul vieţii. Experienţele variate străbătute însă de acelaşi fir roşu – de aceleaşi fire roşii, de fapt. Nu ştiu dacă sunt cinci. Dacă fiecare nu putea fi exprimat în mai multe cuvinte, dacă nu conţine la rândul său mai multe secrete. Dar faptul că sunt fire roşii repetitive este vizibil de la o poştă. Asta mi-a plăcut. Când 200 de oameni care au trăit în total mai bine de 12000 de ani îţi spun aceleaşi lucruri, şi când aceste lucruri coincid cu ceea ce alte câteva mii de oameni intervievaţi în alte studii spun şi ei, înţelept din partea ta ar fi cel puţin să-i asculţi, dacă nu să-i crezi.

Şi felul în care fericirea pare plauzibilă. Asta mi-a mai plăcut.

P.S.: Nu, nu vă spun CARE sunt secretele. Le găsiţi în carte; chiar dacă nu sunt secrete deloc. Cartea o împrumut, în schimb…

A şaptea carte.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

10 Responses to “În căutarea fericirii, episodul următor”

 1. Mad@ says:

  Foarte frumoasa descrierea ♥
  Ultimul blog post de la Mad@ ..Nail Art: Swatch Gabrini Multivitamin N17

 2. sim says:

  interesanta alegerea ta pentru campanie:) felicitari pentru implicare

 3. irina says:

  @ Mad@: ma bucur ca ti-a placut!

 4. irina says:

  @ Sim: Multumesc, la fel, ca sa zic asa! 🙂

 5. liana says:

  Ai prezentat frumos cartea , m-ai facut curioasa care-or fi “secretele” …:)

 6. […] campania Valluntar, chiar dacă am oscilat mult în alegere (chiar mă bucur şi-i mulţumesc Irinei pentru […]

 7. Ana-Maria says:

  Irina, cu siguranta voi imprumuta si eu cartea de la tine (dupa cum te-am amenintat de cand ai comandat-o). Pana una alta, am reusit si eu sa scriu> http://anamariadobos.com/2012/03/nu-exista-mai-mult-ca-perfectul-exista-doar-iubirea-dar-se-pare-ca-nici-aia-nu-ne-mai-ajunge/. Pana la urma, si asta e tot o carte cu secrete care nu sunt secrete 🙂 Sunt curioasa daca tu ai avut o parere foarte diferita cand ai citit-o 😀
  Ultimul blog post de la Ana-Maria ..Nu există mai mult ca perfectul, există doar iubirea. Dar se pare că nici aia nu ne mai ajunge.

 8. irina says:

  @Ana, ti-o pot da sa o iei cu tine, daca vrei 🙂

 9. […] Comments irina on În căutarea fericirii, episodul următorAna-Maria on În căutarea fericirii, episodul următorNu există mai mult ca perfectul, există […]

 10. […] ceva vreme în urmă, pe grupul voluntarilor All vine de la Loredana (despre care vă povesteam aici) o instrucţiune rapidă, gen: “alege o carte pe care ai recomanda-o unui prieten şi […]

Leave a Reply

CommentLuv badge