You are here: Home > 1 carte pe saptamana, Atitudini, descoperiri, despre VIATA, Dragoste, Psihologie, recomandari > Why marriages succeed or fail (and how to make yours last)

Why marriages succeed or fail (and how to make yours last)

Dacă v-aş spune că există cineva care vă poate prezice divorţul cu o acurateţe de 91 %, chiar de la nunta voastră, n-aţi fi curioşi să-l “cunoaşteţi”? Fie şi de la distanţă, prin cărţile sale? Sau staţi, aţi fi înclinaţi mai degrabă să o luaţi la sănătoasa cu cea mai mare viteză? Să spuneţi că sigur e o păcăleală mare cât casa?

Ei bine, nu-i o păcăleală. E o metodă ştiinţifică. Iar John Gottman nu e un şarlatan. E o combinaţie între un psiholog foarte bun şi un matematician foarte bun.

De el nu am aflat la şcoală (deşi nu-i exclus să fi existat vreo referire minusculă prin vreun curs), ci, aşa cum aflu despre majoritatea lucrurilor interesante în acest domeniu, de la Adrian.

Cadou am primit-o tot de ziua mea, tot de la Mădă şi Nik şi n-am stat mult pe gânduri până m-am hotărât s-o transform în cartea celei de-a treia săptămâni.

“Why marriages succeed and fail” nu-i o carte uşoară. E plină la tot pasul de chestionare (pentru ambii parteneri de cuplu); în plus, are spre final un capitol întreg de “diagnoză” a căsniciei, cu indicaţii pentru fiecare problemă identificată. E o carte care nu te lasă să fugi, care îţi pune minte la contribuţie, care te pune la treabă.

Printre altele, este o carte plină de concluzii contraintuitive (care, cumva, încep să-mi placă tot mai mult în ultimul timp). Cum ar fi că numeşte conflictul mai degrabă “o cheie a fericirii”, decât ceva ce trebuie cu orice preţ evitat. (Astfel, o căsnicie solidă apare la cuplurile care sunt în stare să gestioneze conflictele care într-o relaţie apar oricum.). Sau cum ar fi ideea că poţi prezice viitorul unui cuplu după felul în care bărbatul povesteşte trecutul (felul în care s-au cunoscut, evenimentele dificile din trecut).

Tot aici facem cunoştinţă cu cei patru cavaleri ai apocalipsei în căsnicie (criticismul, dispreţul, defensiva şi blocajul); suntem învăţaţi să-i detectăm, dar şi ce să facem în cazul în care şi-au făcut deja apariţia.

Iar dintre cele “4 lucruri simple” pe care le poţi face pentru relaţia ta, mi-a plăcut mult al patrulea: “overlearn“. Practică, practică, practică – tehnicile care te învaţă să “te cerţi cu cap” – şi astfel ele îţi devin accesibile când vei avea mai mare nevoie de ele: când spiritele se încing, în toiul conflictului.

Despre carte nu mai zic decat atât: dacă vă “pică” în mână, citiţi-o! O să vă felicitaţi că aţi făcut-o! Şi dacă nu vă pică în mână, căutaţi-o! Eu o împrumut cu drag pe a mea.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge