You are here: Home > Atitudini, descoperiri, Psihologie, recomandari > Despre fericire si alte cateva lucruri autentice

Despre fericire si alte cateva lucruri autentice

Provocarea de a citi o carte pe saptamana lansata aici mi-a iesit in cale candva saptamana trecuta. Am lasat pagina deschisa in browser, nefiind decisa daca sa ridic manusa sau ba. Trecand pe la mine, sora-mea a decis ca e o provocare careia merita sa-i raspundem si a ridicat miza transformand-o intr-un “hai sa vedem care dintre noi reuseste sa tina ritmul”. Cateva zile mai tarziu, ni s-au alaturat Annie si Cristina . Peste alte cateva zile – Alina; pe jumatate in echipa fiind Tata (al carui pariu cu el insusi zice “doua carti pe luna, deocamdata. Desi cred ca as putea citi patru doar asteptand-o pe Mama voastra in masina dimineata…”).

Am inceput de unde se afla oricum curiozitatea mea: cu cartea lui Martin Seligman – “Authentic happiness“.

A fost pe wish-list-ul facut pentru ziua mea anul trecut si am primit-o in dar de la Mada si Nik. Initial am inceput-o alandala, de la capitolul despre cresterea copiilor. Apoi m-am intors, luand-o cuminte de la capat.

“Fericirea autentica” e o carte pe care am citit-o cu creionul in mana, la propriu. Inchizand-o, asta seara, nu stiu sa spun ce mi-a placut mai mult:

– povestea omului care, dupa mai bine de treizeci si cinci de ani in care a studiat felul in care psihologia poate ameliora lucrurile care merg prost s-a decis ca-i vremea sa schimbe macazul si a pus bazele unui domeniu nou – respectiv Psihologia Pozitiva;

– felul organizat si simplu in care e structurat continutul, facandu-l usor de inteles si urmarit;

– felul in care amesteca franturi din povestea personala cu fragmente de Psihologie Pozitiva;

– felul in care simt ca ma regasesc in principiile Psihologiei Pozitive.

Pe foarte scurt, citind Fericirea autentica, aflam ca exista emotii pozitive fata de trecut (satisfactie, mandrie, serenitate), fata de viitor (optimism, speranta) si fata de prezent (doua categorii distincte: placeri si gratificatii); ca fericirea poate insemna sa ai o viata placuta (constand in urmarirea placerilor); o viata buna (constand in urmarirea gratificatiilor – care presupun cautarea acelor situatii in care iti poti folosi trasaturile pozitive de caracter. Faceti-va o favoare si intrati aici – dupa crearea unui cont puteti completa online chestionarul pentru aflarea acelor “signature strengths”); sau o viata cu sens (care presupune a-ti pune calitatile in slujba a ceva mai mare decat tine).

Cand am inchis-o, asta seara, mi-a tremurat un pic mana, a parere de rau ca s-a terminat, a bucurie c-am descoperit-o; a parere de rau ca nu-i lectura obligatorie la psihologie, a bucurie ca-i lectura obligatorie la scoala de psihologie.

Cum o folosesc, se vede deja, aici. In plus, am raspuns la chestionarul de care va ziceam si am aflat lucruri noi despre mine. Ceea ce, nu foarte egoista fiind, va doresc si voua.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

4 Responses to “Despre fericire si alte cateva lucruri autentice”

  1. […] Irina Şubredu a scris despre Fericirea autentică scrisă de  Martin Seligman. […]

  2. […] început în ianuarie, cu “Fericirea autentică” a lui Seligman; am continuat în februarie cu proiecţia filmului Happy şi apoi cu […]

  3. […] totul a pornit ca o provocare: mănuşa spre mine a aruncat-o sis, descoperind iniţiativa […]

  4. […] ianuarie 2012 îmi promiteam (împinsă de la spate de sis) să citesc o carte pe săptămână. Treabă pe care – […]

Leave a Reply

CommentLuv badge