You are here: Home > alegeri, Atitudini, despre VIATA, liste, Psihologie, recomandari > Bun venit la UAIC!

Bun venit la UAIC!

Cu multi ani in urma (mai multi decat jumatate din intreaga ta viata) – eram boboc la Cuza.

Startul studentiei mele e un moment distinct, pe care pot pune degetul si pe care mi-l amintesc cu claritate si azi: discursul doamnei Iacob la deschiderea anului universitar de la Facultatea de Psihologie pe care o incepeam si eu cu entuziasm. Ne-a spus atunci ca – daca in liceu – profesorul isi “alearga” elevii, in facultate este treaba studentului sa-si “alerge” profesorii. Ca pasim intr-o lume in care nu ne mai cearta nimeni daca chiulim, nici nu ne mai controleaza zilnic cineva la teme. Ca tot ceea ce facem ca studenti – nu vom mai face asadar din frica, nici din rusine, ci pentru ca ASA ALEGEM noi. Ca suntem, cu alte cuvinte, responsabili de ceea ce facem din studentia noastra.

Ma uit astazi in urma si cel mai frumos lucru pe care il pot spune este ca nu regret nimic, n-as schimba nimic din ce a fost, din ce am trait. Ca am avut cea mai frumoasa si mai plina studentie pe care si-o poate dori cineva.

Multe lucruri s-au schimbat (zic eu – in bine) de atunci incoace:

– cand eram eu boboc cunosteai un coleg de facultate mai mare doar daca “nimereai” cu el in camera de camin; acum exista program de mentorat – chiar din prima zi de facultate;

– cand eram eu boboc imi luam informatiile de la avizierul facultatii; acum exista http://360.uaic.ro/;

– cand eram eu studenta, am aflat despre burse la inceputul semestrului II si despre taberele studentesti – in anul III;  acum informatiile acestea iti sunt disponibile din prima zi de facultate;

– cand eram eu studenta am aflat despre Centrul de Cariera – in anul I de master; acum cortul CIPO te asteapta pe alee in fata Universitatii as we speak.

E mult mai usor acum sa fii boboc la Cuza: oportunitatile sunt mai colorate, mai multe si mai la tot pasul; n-ai cum sa nu te impiedici de ele, chiar daca ai vrea…

Dar, intr-un fel, e si mai greu!

Ceea ce faci din studentia ta depinde acum – parca si mai mult – de tine. Nu prea mai exista scuza ca nu ai stiut, ca nu ai ce face, ca nu ai de ales.

Depinde de tine cat de mult te distrezi, cat de mult inveti, cat de mult te implici, cat de mult te plimbi, cat de mult ajuti, cat de mult iubesti.

De aceea iti spun:

 • cat esti student, du-te de-un 1 mai la mare, cu trenul, iar acolo dormi in cort, bagat in sacul de dormit;
 • chiuleste de la un curs, sa vezi cum e, dar nu chiuli de la toate, ca o sa-ti blestemi zilele in sesiune…;
 • du-te la chefuri, chiar daca la inceput nu cunosti aproape pe nimeni;
 • dar du-te si la seminarii; de fapt – stii ce? du-te chiar de la inceput si ia-ti de facut prima tema: dac-o faci prost, iti ramane timp de inca una; dac-o faci bine, ai scapat din prima, iar profesorul te va tine minte oricum!
 • pleaca intr-o excursie pe nepregatite;
 • participa la un concurs, la o conferinta, la un workshop;
 • de fapt, foloseste orice ocazie – ca sa-ti dai seama ce iti place sa faci, care e pasiunea ta (asta daca nu stii deja – caz in care esti un norocos, lasa-ma sa-ti strang mana!);
 • fa lucruri pe care te-ai teme in mod normal sa le faci si observa cum te ajuta asta sa cresti, sa te dezvolti.

Dar mai ales, mai ales, du-te la Centrul de Cariera si fa-ti un plan de cariera! N-o spun doar pentru ca lucrez acolo si pentru ca mi-e drag locul acela; ti-as spune-o oricum! Cat mai devreme in studentia ta, gandeste-te incotro vrei sa se indrepte drumul tau. Internshipuri, voluntariate si proiecte in asociatiile studentesti sunt acum pe toate drumurile (apropo, nu trece prin studentie fara sa afli pe pielea ta ce sunt alea!) – dar sa le alegi in functie de ce vrei sa te faci “cand vei fi mare” – iti usureaza mult munca.

De fapt, daca e sa iti spun un singur lucru cu adevarat important – pentru tine si studentia ta la Cuza, acela e: ia-ti viata in propriile maini, nu de maine, nu dupa Craciun, nu din 2012, de AZI. Si incepe s-o modelezi, sa scrii scenariul ei, s-o pictezi, s-o transformi – in absolut ce vrei tu, numai sa-ti placa!

Iti trimit un gand bun, asa cum, dupa ce ma vei cunoaste mai bine, vei vedea ca fac mereu, si ma alatur echipei mari de oameni care s-au adunat sa iti ureze

BUN VENIT LA UAIC!

Cu drag,

Irina.

P.S.: raspund astfel, azi, unei lepse primite de la Madalina; si o dau mai departe catre Manuel, Alma, Cosmin si Sinziana.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

Leave a Reply

CommentLuv badge