You are here: Home > alegeri, Atitudini, despre VIATA, MEDITATII, oameni, Psihologie, recomandari, sincronicitati > eroii din fiecare zi

eroii din fiecare zi

Sirul gandurilor care a dus la postarea de fata isi are originea intr-o prezentare TED impartasita de Adrian asta-seara. Prezentarea o face Philip Zimbardo, psiholog si profesor emerit la Stanford – de care v-ati impiedicat aceia dintre voi care n-ati chiulit chiar de la toate orele de psihologie sociala din facultate, si care implineste azi (ca sa vezi coincidenta…) frumoasa varsta de 78 de ani.

O prezentare TED ingrozitoare care o sa ma fericeasca mai mult ca sigur cu vreo cateva cosmaruri, dar care m-a pus pe ganduri serios si mi-a amintit o dilema mai veche: cum discerni intre bine si rau sau, mai plastic spus “pe unde trece linia care separa binele de rau“. O zice frumos Solzhenitsyn, citat pe parcursul prezentarii de Zimbardo – “but the line dividing good and evil cuts through the heart of every human being”. Nu printre granite de state, nu printre clase sociale, nici macar printre partidele politice (asa zice omul, nu dati cu rosii in mine…), ci chiar prin inima oamenilor, prin inima fiecarei fiinte umane.

Zimbardo incheie intr-o nota optimista, sfatuindu-ne sa ne crestem copiii cu mentalitatea eroului, sa-i educam sa se vada pe ei insisi ca pe niste potentiali eroi care asteapta doar situatia potrivita in care eroismul sa se manifeste. Astfel, situatiile care pot declansa raul ascuns in fiecare dintre noi sunt fix aceleasi situatii care pot trezi eroul latent, persoana obisnuita capabila de fapte extraordinare.

Ceea ce m-a facut sa ma intreb, desigur, daca nu putem merge (cel putin cu imaginatia) si mai departe. Si in loc sa asteptam situatia extraordinara care ne poate transforma in niste eroi – si care ne poate iesi in cale o data, sau doar de cateva ori in viata, ce-ar fi daca ne-am creste copiii cu mentalitatea eroului de fiecare zi, invatandu-i ca sta in puterea lor sa ia zilnic cateva zeci de decizii mici si aparent obisnuite, dar care ii situeaza de partea cu binele al liniei care trece prin fix mijlocul inimii lor? Si daca, facand asta zi dupa zi, in fiecare zi, vor ajunge sa se uite in urma la o viata extraordinara care INSEAMNA CEVA si care nu-i traita degeaba? Si daca nu ne-am limita la a-i invata asta doar pe copiii nostri? Daca am incepe sa aplicam asta in propriile noastre vieti, zi dupa zi? Incepand de azi. .. Cum ar fi atunci?

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

3 Responses to “eroii din fiecare zi”

 1. fane says:

  Granita dintre bine si rau… cateodata o percep atat de subtire, mai subtire decat ideea de granita in sine, iar alteori, parca e un nesfrasit amurg in care nici nu stii daca mai e zi, sau poate ca, fara sa stii, s-a facut noapte deja.

 2. leapşa 🙂 http://happytinkerbell2.wordpress.com/2011/03/25/leapsa-2/

 3. irina says:

  @Fane: cred ca ceva de genul asta voiau sa zica Solzhenitsyn, cu fragmentul lui, Zimbardo, cu prezentarea lui si bineinteles eu, cu postarea de mai sus.

  Frumos spus oricum!
  Cred ca ne obisnuim prea des cu ideea ca raul e undeva, departe, in alt loc, sau ca ceea ce facem este, bineinteles, BINE si uitam ca de cele mai multe ori granita trece prin noi si uneori ea e foarte subtire…

Leave a Reply

CommentLuv badge