You are here: Home > despre VIATA, evenimente, MEDITATII > “… mai bine-aprinzi o lumanare”

“… mai bine-aprinzi o lumanare”

Cel mai mult imi placea, cand eram “la mama acasa” – si ieseam cu Buni si sora-mea mai mica la biserica, in noaptea de Inviere, sa vad strada plina de oameni, mergand toti in aceeasi directie. Imi placea sentimentul ca am ceva in comun cu toti oamenii aceia si imi placea firescul situatiei nefiresti – ca in miez de noapte usile caselor se deschideau si oamenii plecau undeva – sa “ia lumina”.

Mare parte din sentimentele astea s-au pastrat chiar si acum, cand atat de multe s-au schimbat, cand nu mai ies din casa, ci din bloc, nu mai merg pe jos, ci cu masina, nu mai ies cu bunica mea, ci cu fiul meu, nu mai am o lumanare simpla cu un disc de carton decupat in jur – ci una speciala de Inviere, cu capacel de metal deasupra.

Mai stiu si ce altceva aduce lumina pe fetele oamenilor pe langa care trecem: Bogdan, cantand cu foc “Creste, creste iaaaarba verde / Ciocarlia NUUU se pierde…” – in timp ce copacii – infloriti – par ca au inceput sa ia lumina direct din cer.

Imi lipseste totusi bucuria calda a recunoasterii unor feţe cunoscute printre cei cu care impart temporar curtea unei manastiri – lucru care ma face sa ma gandesc ca probabil un sfert de viata mai tarziu voi locui intr-un loc unde oamenii se stiu pe nume unii pe altii si-si impart si zambete odata cu “lumina”… Mada zice ca n-ar fi rau de asemenea sa folosim noaptea asta ca sa meditam la sensul vietii (si mortii) si sa se amintim de puterea pe care o avem pentru a invia. Bogdan zice, in curtea manastirii,  “o sa stam aici pana ne trezim!”.

Pana atunci, pana una alta, noaptea asta mi-a amintit cuvintele unui proverb chinezesc drag mie: “decat sa blestemi intunericul, mai bine-aprinzi o lumanare!“.

Related Posts with Thumbnails

Tags: , , , , , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

One Response to ““… mai bine-aprinzi o lumanare””

  1. […] Una dintre ele este noaptea de înviere. Lumina din lumină. Sentimentul comunităţii. Împărţitul curţii unei biserici / mănăstiri (în funcţie de cât de inspiraţi suntem de la an la an) – cu alţi oameni, inspiraţi şi ei, copacii înfloriţi, mâncatul păştii la 2 noaptea şi tot aşa (pe larg de spre asta, aici). […]

Leave a Reply

CommentLuv badge